Werkwijze

Emotieve therapie

Emotieve therapie werkt verbazingwekkend snel en effectief om terugkerende patronen, die vastzitten in emotionele ladingen, in het moment op te lossen. Deze ladingen zijn voelbaar in het lichaam als spannings- of pijnpunten. Hier zijn gevoelens van onrust, angst, boosheid en verdriet mee gekoppeld. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de knoop in je maag als je iets spannend vindt of een brok in je keel als je verdrietig bent. Door middel van Emotieve procestherapie kun je je probleem oplossen door deze emotionele ladingen te verwerken, waarmee de belemmerende patronen in het dagelijks leven komen te vervallen. Jouw probleem is doorgaans terug te voeren op een voor jou herkenbaar thema dat telkens in je leven terugkomt. Tevens werken we met eigenwaarde, oordelen en gewoontepatronen. In een reeks van 8 consulten werken we terug naar de kernovertuiging die ten grondslag ligt aan je hulpvraag. In de laatste sessie herstellen we de verbinding tussen denken, voelen en intuïtie. 

Voor wie

Met Emotieve procestherapie duiken we de diepte in om ervoor te zorgen dat we de angel uit jouw probleem halen. De Emotieve procestherapie zet verandering in gang die jarenlang merkbaar doorwerkt en is uniek in vergelijking met bijvoorbeeld gesprekstherapie, EMDR, cognitieve gedragstherapie of exposure therapie. Dit traject is juist ook geschikt voor de hardnekkige patronen. Als het je maar niet lukt om van je probleem af te komen, dan zorgt het 9-stappenplan ervoor dat je de regie terugkrijgt over je leven. Zodat je weer keuzevrijheid en rust kan ervaren in je hoofd, gemoedstoestand en doen en laten. Ik werk met gemotiveerde (jong)volwassenen vanaf 18 jaar; en met professionals, managers en ondernemers uit het bedrijfsleven. 

 
Hoe het werkt
Emotieve procestherapie

In de intake formuleren we doelstellingen zodat het duidelijk is waar je voor komt, en zodat je achteraf kunt vaststellen hoe het traject voor jou heeft gewerkt. Na een intake gaan we direct op resultaat af. Met een sessie van 1,5 tot 2 uur per maand, waarin we telkens een specifiek thema behandelen, heb jij na 8 maanden jouw doelstellingen bereikt. Voor de meeste cliënten is al na een paar sessies een wezenlijk verschil in het dagelijks leven merkbaar/voelbaar. 

In de sessies na de intake behandelen we de basisafweermechanismen tegen stress (vechten, vluchten en bevriezen), die vastzitten in ladingen van angst, boosheid en verdriet. De volgorde van deze drie generieke sessies is afhankelijk van jouw persoonlijke proces. De drie daarop volgende specifieke sessies (verbinding met de ander, verbinding met jezelf en verbinding met het hier en nu) zijn eveneens met elkaar uitwisselbaar. Ook hier is de volgorde afhankelijk van het proces wat jij volgt. De volgorde van de laatste twee sessies (kernovertuiging- en afsluitende sessie) staat vast. De sessiestructuur is ontdekt door het werken met cliënten en de procestherapie sluit daarom helemaal aan op jouw persoonlijke proces. Hieronder zijn de 9 sessies opgesomd:

 • Intake

 • Eerste generieke sessie (angst, boosheid, of verdrietsessie)

 • Tweede generieke sessie (angst, boosheid, of verdrietsessie)

 • Derde generieke sessie (angst, boosheid, of verdrietsessie)

 • Verbinding met anderen (hoe je er mag zijn)

 • Verbinding met jezelf (zelfbeeld en eigenwaarde)

 • Verbinding met het hier en nu (gewoontepatronen)

 • Kernovertuigingsessie

 • Afsluitende sessie

Hoe een sessie in zijn werkt gaat, kun je hieronder lezen.

Probleemgerichte sessie

Een probleemgerichte sessie is het meest geschikt om op een laagdrempelige manier kennis te maken en te ervaren hoe Emotieve therapie voor je werkt (1), als nazorg nadat je de procestherapie hebt afgerond (2) of bij een specifiek probleem (3). 

Voorgesprek

De sessie begint met een korte wederzijdse kennismaking, een korte uitleg van de methodiek die ik hanteer en het bespreken van het door jouw ervaren probleem. Dat probleem is voor mij te vangen in ladingen van angst, boosheid en verdriet. 

Ik vraag door op jouw verhaal zodat de ladingen en het belemmerende patroon duidelijk worden. Een lading bestaat uit een onmacht (datgene wat een gevoel van machteloosheid geeft) en een gedraging (een automatische reactie waarin je terechtkomt om weg te komen bij het gevoel van onmacht).

We vragen bij voorkeur lichamelijke gevoel uit dat je ervaart als je in deze problematiek triggert. Voorbeelden hiervan zijn een gevoel van onrust, pijn (bijvoorbeeld buikpijn of hoofdpijn), vermoeidheid, jeuk, een drukkend of benauwend gevoel, een motorische onrust, enzovoorts. Tegelijkertijd bepalen we de emotie en de mentale beleving die hierbij hoort. Een voorbeeld hiervan is irritatie naar jezelf met de overtuiging 'ik doe het niet goed' en het verlies van concentratie waarbij je niet meer helder kunt nadenken ('wattengevoel' of blanco gaan).

Ladingen oplossen

Vanuit een voor jou comfortabele positie op een sofa pas ik focustechnieken toe, vergelijkbaar met een geleide meditatie, waarbij je onder mijn verbale begeleiding zelf de ladingen oplost. Hierdoor kun je voortaan zelf weer de regie nemen in situaties waarin zich voorheen het probleem voordeed. Je krijgt keuzevrijheid en rust in je reactie terug en je kunt op een andere manier kijken naar de situatie, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan. 

Afsluiting

Voor een deel van de cliënten is het resultaat direct voelbaar/merkbaar. Een ander deel heeft het nodig om het eerst toetsen in het dagelijks leven om overtuigd te raken van de werking. Tijdens de afsluiting is er tijd om te evalueren hoe je het hebt ervaren.

 
 
 

Meer weten

Waar komt Emotieve Therapie vandaan?


De belangrijkste grondlegger van Emotieve Therapie is Ronald Duchateau. Samen met een collega begon hij in 2001 met de ontwikkeling van deze methode. Vanuit de behoefte een effectieve therapie te ontwikkelen, waarbij het niet nodig is om het verleden te herbeleven, zijn 3 belangrijke vragen en uitgangspunten geformuleerd:

 • Waarom kan een onverwerkte ervaring in een moment ontstaan en niet in een moment worden opgelost?
 • Er vanuit gaande dat gevoel geen tijd kent, zouden ladingen in het ‘nu’ benaderd en verwerkt moeten kunnen worden
 • Pijn zit vast in angst, boosheid, verdriet en (lichamelijke) onrust
Emotieve Therapie is volledig gebaseerd op ervaringen van cliënten. De procestherapie en de technieken zijn vanuit deze ervaringen gevormd. Dit in tegenstelling tot modellen die in theorie bedacht zijn en later in de praktijk worden getest.
Hoe werkt Emotieve Therapie?


Emotieve Therapie heeft als benaderwijze dat belemmerende patronen vastzitten in emotionele ladingen die je kunt voelen als spannings- of pijnpunten in je lichaam. Daar zijn gevoelens van angst, boosheid en verdriet mee gekoppeld. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de knoop in je maag als je iets spannend vindt of een brok in je keel als je verdrietig bent. Ladingen zijn ontstaan ten gevolge van onverwerkte gebeurtenissen. Je kunt hier al dan niet bewuste herinneringen aan hebben.

Als een lading triggert in je dagelijks leven zorgt dat ervoor dat de keuzevrijheid in voelen, denken en gedrag wordt beperkt. Dit is herkenbaar aan een gevoel van onmacht en een emotie. Om dit gevoel van onmacht niet te voelen val je terug – op een onbewuste manier – in reflexmatig gedrag om hierbij weg te komen. Dit gedrag is altijd een variant op vechten, vluchten of bevriezen. Doordat je in een lading triggert houdt je ongewild hetzelfde patroon in stand en beland je telkens in hetzelfde gedrag. Dit gedrag kan als ineffectief worden ervaren en het beperkt je keuzevrijheid in hoe op de situatie reageert. Door het stapsgewijs oplossen van de ladingen in de Emotieve procestherapie, komt het patroon te vervallen en krijg je keuzevrijheid terug.

Emotieve Therapie is een vernieuwende methode waarmee deze ladingen opgelost kunnen worden. Doordat de belemmeringen in in het nu merkbaar zijn, waardoor je er ook nu last van hebt, kunnen lading eveneens in het moment benaderd en opgelost worden. Door de ladingen die met jouw probleem verbonden zijn te neutraliseren, houden beperkende gedachten, gedragingen en gevoelens van onmacht die aan de specifieke ladingen gekoppeld zijn op te bestaan. Daarmee verdwijnen de belemmerende patronen in het dagelijks leven. Tijdens de therapie worden de ladingen geïnventariseerd met gesprekstechnieken. Door middel van lichaamsgerichte focustechnieken ben je onder begeleiding in staat om de lading zelf op te lossen.
Wat zijn triggers en hoe herken ik deze?


Veelal zijn we ons niet bewust van triggers. Voor een kort moment komt een gedachte, beeld of gevoel naar boven, dat meestal wordt overstemd door iets wat er in het hier en nu gebeurt. Anders wordt je ervaring als een verandering optreedt waar je met je aandacht niet aan kunt ontsnappen. Iets triggert je, waardoor je gemoedstoestand plotseling verandert. Er valt letterlijk niet aan te ontkomen. De bijbehorende emoties en onrust gaan door je heen en voor je het weet handel je vanuit een automatische reactie, zonder dat je weet waarom. Een oude herinnering komt naar boven die zelden nog representatief is voor de huidige situatie; met een reactie die zelden nog effectief en passend is. Dan heb je met een negatieve trigger te maken!
Wat is onmacht?


Onmacht, of machteloosheid, is een gevoel wat ontstaat wanneer je onvoldoende opgewassen bent tegen de situatie die zich voordoet. Je bent niet meer in staat om adequaat te reageren op de situatie zoals je zou willen, maar schiet in een onwillekeurige, automatische reactie van vechten, vluchten of bevriezen. Onmacht zorgt ervoor dat je reageert vanuit impulsmatig gedrag om je overlevingskansen te vergroten: je denken wordt uitgeschakeld. Dit gedrag kan als ineffectief worden ervaren en het beperkt je keuzevrijheid in hoe je met de situatie omgaat. Achteraf heb je vaak bedenkingen over hoe je (niet) hebt gehandeld of wat je (niet) hebt gezegd.

Praktijk LEEF
 • Black LinkedIn Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon

©2020 LEEF coaching en therapie

cat_collectief_schild_2020_internet.png

Blijf op de hoogte